Sauma asiakaslehtien kansikuvia esillä pöydällä.

Hyvän asiakaslehden potentiaalia ei kannata unohtaa

Asiakaslehti pukee yrityksen brändin sanoiksi ja kuviksi. Mutta onko aika ajanut asiakaslehtien ohi vai vieläkö organisaatiot uskovat niiden voimaan? Juttelin asiakaslehdistä Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKKin viestintäpäällikön Marjo Niemisen kanssa.

Mikä on asiakaslehti?

Asiakaslehti on yrityksen tai organisaation julkaisema lehti, joka on suunnattu sen nykyisille ja tuleville asiakkaille ja muille kohderyhmille. Asiakaslehden tavoitteena on tiedottaa yrityksen palveluista, tuotteista ja ajankohtaisista asioista, mutta paketoida sisältö lukijaa kiinnostavaan, hyödyttävään ja viihdyttävään pakettiin.

Asiakaslehti voi sisältää esimerkiksi

• ajankohtaisia uutisia yrityksestä
• asiakastarinoita ja käyttäjäkokemuksia
• henkilökunnan haastatteluja
• vinkkejä, oppaita, ideoita ja inspiroivia tarinoita, jotka liittyvät yrityksen tuotteisiin ja palveluihin
• alaan tai alan trendeihin liittyviä artikkeleita.

Asiakaslehdillä vahvistetaan asiakassuhteita ja luodaan positiivista brändimielikuvaa. Hyvä asiakaslehti kuvastaa yrityksen arvoja ja pukee yrityksen brändin sanoiksi ja kuviksi.

TAKKin asiakaslehti täyttää 15 vuotta

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKKilla on tänä vuonna syytä juhlaan: TAKKin asiakaslehti Sauma täyttää 15 vuotta. Ensimmäinen Sauma näki päivänvalon vuonna 2010, ja sen jälkeen Sauma on ilmestynyt joka vuosi, lukuun ottamatta koronavuotta 2020. TAKKin viestintäpäällikkö Marjo Nieminen kertoo, että ensimmäinen Sauma jaettiin tamperelaisten koteihin, mutta nykyään painetun lehden jakelu hoidetaan pääosin TAKKin kampuksilla, joista sen voi napata mukaansa.

– Sauman löytää myös kirjastoista, Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen toimipisteiltä, ja sitä lähetetään edelleen yrityskumppaneille.

Asiakaslehti julkaistaan myös digitaalisena. Lehden painosmäärä ja jakelukanavat ovat ajan saatossa muuttuneet, mutta tavoite on pysynyt samana.

– Saumalla halutaan tavoittaa sekä opiskelusta kiinnostuneita että yrityksiä, jotka kiinnostuisivat lähettämään henkilöstöään TAKKin yrityksille varta vasten rakennettuihin koulutuksiin, Nieminen jatkaa.

Asiakaslehti toimittaa printtimateriaalin tärkeää virkaa. Nieminen kertoo, että Saumaa julkaistaan myös siksi, että TAKKilla olisi antaa koulutusoppaan lisäksi jotain konkreettista luettavaa käteen esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa.

Mielenkiintoinen sisältö on asiakaslehden perusta

Hyvä asiakaslehden sisältö kiinnostaa, inspiroi ja hyödyttää lukijaa ja samalla vahvistaa yrityksen brändiä ja asiakassuhteita.

Hyvä sisältö asiakaslehdessä

• palvelee lukijaa
• luottaa tarinoiden voimaan
• on ajankohtaista
• on monipuolista
• on kirjoitettu brändin äänellä
• on visuaalisesti houkuttelevaa.

Lukijoita palvelee parhaiten sisältö, joka vastaa asiakkaiden kysymyksiin, tarjoaa ratkaisuja ongelmiin ja antaa käytännön vinkkejä. Aidot asiakaskokemukset, tarinat ja työntekijöiden ääneen päästäminen tuovat inhimillisyyttä ja samaistuttavuutta lehteen. Monipuolinen sisältö, kuten haastattelut, reportaasit, testit, kolumnit ja vinkkipalstat pitävät lukijan mielenkiinnon yllä. Lehden tulisi heijastaa yrityksen arvoja ja identiteettiä ja olla tunnistettava. Hyvät kuvat, selkeä taitto, laadukas materiaali ja esimerkiksi infografiikat tai muunlainen kuvitus tekevät lukukokemuksesta miellyttävän.

TAKKin asiakaslehti luottaa kiinnostaviin tarinoihin

Sauman sivuilta löytyy esimerkiksi opiskelijoiden tarinoita ja yhteistyössä yrityskumppaneiden kanssa syntyneitä juttuja. Niemisen mukaan Sauma on kokonainen lukupaketti, jossa on sekä nopeasti silmäiltävää, lyhyempää sisältöä että pidempiä artikkeleita.

– Aiheiden valinta peilaa TAKKin strategiaa. Lehden teema tulee strategiasta, ja kun teema on päätetty, sen pohjalta lähdetään suunnittelemaan lehden sisältöä, kuten mistä näkökulmasta opiskelijatarinoita kirjoitetaan.

Asiakaslehden tekeminen on tiimityötä. Sauman päätoimittaja on TAKKin rehtori.

– Rehtorin lisäksi toimituskuntaan kuuluu hallintojohtaja, viestintäpäällikkö, viestinnän suunnittelija ja digisuunnittelija. Varsinaiseen sisällöntuotantoon osallistuu viestintäpäällikkö ja viestinnän suunnittelija. Tämän lisäksi osa artikkeleista tuotetaan ostopalveluina, ja myös ulkopuolisen kuvaajan palveluita käytetään lähes kaikissa lehden kuvissa, Nieminen kertoo.

Marraskuussa julkaistavan lehden toimitustyö alkaa jo kesäkuussa, jolloin juttuvinkkejä kysytään talon sisällä.

– Kesäkuussa päätetään myös tulevan lehden teema. Elokuussa aloitetaan tarjouskyselyt ulkopuolisilta tekijöiltä, ja haastatteluja ja kuvauksia ruvetaan järjestelemään.

Asiakaslehti on yrityksen oma media

Asiakaslehti on oiva väylä nostaa esille yrityksen ajankohtaisia asioita.

– TAKKille ajankohtaiset asiat saadaan nostettua esille myös nettisivuilla ja somessa, mutta Sauma on printattu kanava, jossa niistä voidaan viestiä. Printatun asiakaslehden voi ottaa käteen ja selata kokonaisuutena.

Asiakaslehdillä yritys saa suoran kontaktin lukijaan. Painettua lehteä saatetaan selata keskittyneemmin kuin verkossa olevia sisältöjä, kun lehti on konkreettisesti käden ulottuvilla, eikä kilpailevat sisällöt ole yhden klikkauksen päässä.

– Nettisivuilla sisältö on hajanaisempaa, huomauttaa Nieminen. Sauma on myös meidän oma. Emme esimerkiksi voi hallita ja päättää, miten somekanavamme toimivat.

Asiakaslehti on loistava tapa tehdä markkinointia, mutta hyvä asiakaslehti ei ole mainoslehti. Lukija ei jaksa selata sivukaupalla pelkkiä tiedotteita ja lukea mainospuhetta.

Niemisen mukaan TAKKin asiakaslehteä hyödynnetään markkinoinnin näkökulmasta jakamalla lehteä esimerkiksi ammattimessuilla ja rekrytointi- ja koulutustapahtumissa, jolloin lehti lisää tietoisuutta TAKKin toiminnasta ja tekee TAKKia tunnetuksi.

Niemisen mukaan TAKKin asiakaslehdessä ei ole ulkopuolisten mainoksia eikä periaatteessa TAKKin omiakaan mainoksia.

– TAKKin järjestämistä Loistoduuniin!-rekrytapahtumista on ollut ilmoituksia, ja oppisopimuksesta on kerrottu, mutta toteutukset ovat olleet enemmänkin infotyyppisiä.

Onko asiakaslehtien aika ohi?

Asiakaslehtien lisäksi esimerkiksi henkilöstölehdet ja jäsenlehdet ovat tarjonneet luettavaa suomalaisille. Digitalisaation myötä monia on kuitenkin lakkautettu tai niitä julkaistaan vain verkossa.

Nieminen kertoo, että TAKKissa on joka vuosi, viimeisen viiden vuoden aikana, käyty keskustelu siitä, onko asiakaslehdelle enää tarvetta.

– Mutta näen, että tällaisellekin sisällölle on paikkansa. Sauma ilmestyy vain kerran vuodessa, ja sisältö yritetään tehdä aikaa kestäväksi, jolloin myös aiempien vuosien numeroita voi jakaa niin kauan kuin painoksia riittää.

Niemisen mielestä asiakaslehtien kohtaloa on vaikea ennustaa esimerkiksi kymmenen vuoden päähän. Pohdimme, käykö asiakaslehdille samoin kuin monille aikakauslehdille, joiden julkaisu on lopetettu Suomessa. Nieminen löytää skenaariosta kuitenkin hopeareunuksen.

– Organisaation oma asiakaslehti voi olla tulevaisuudessa erottautumistekijä, jos muiden asiakaslehtien julkaisu vähenee samaa tahtia kuin aikakauslehtien.

Creanora on ollut mukana Sauman sisällöntuotannossa. Lue uusin Sauma täältä!

Lue myös Saumassa julkaistuista artikkeleista kirjoittamani pidemmät jutut!

Hyvä työnopastaminen on kaiken A ja O

Masennuksesta menestykseen – Anne-Mari Mansikan matka yrittäjäksi

Uusi ura Suomessa – albanialainen Enea Tola työllistyi linja-autonkuljettajaksi

Työllistymiseen tähtäävä koulutus onnistui yli odotusten


Lue myös nämä blogitekstit