Pitääkö sisällöntuottajan tuntea toimiala, josta hän kirjoittaa?
Eri toimialojen tuntemisesta on etua sisällöntuottajalle, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Hyvä sisällöntuottaja osaa kirjoittaa myös toimialoista, jotka eivät ole hänelle ennestään tuttuja.
Vastaus otsikon kysymykseen on kyllä ja ei. Sisällöntuottajan pitää ainakin jossain määrin tuntea toimiala, josta hän kirjoittaa. Toimialan tunteminen auttaa sisällöntuottajaa kirjoittamaan tekstiä, joka resonoi kohdeyleisön kanssa, on relevanttia, eikä sisällä asiavirheitä. Toimialan tuntemus auttaa ymmärtämään alan ajankohtaisia trendejä, haasteita ja mahdollisuuksia. Sisällöntuottaja osaa myös käyttää alan erikoistermejä oikealla tavalla, kun ne ovat jo ennestään tuttuja.
Mutta. Nyt tulee se kuuluisa mutta. Pätevä sisällöntuottaja osaa itsenäisesti etsiä ja kysyä taustatietoja kirjoitustyönsä tueksi. Usein toimeksiannot alkavat palaverilla työn tilaajan kanssa. Palaverissa on mahdollista tehdä tarkentavia kysymyksiä ja sopia, kirjoitetaanko teksti haastattelun tai tietyn lähdemateriaalin pohjalta. Jos alkupalaveria tai lähdemateriaalia ei ole mahdollista järjestää, sisällöntuottaja etsii tarvittavat taustatiedot.
Itse lähetän valmiit tekstit työn tilaajalle kommentoitavaksi ennen niiden julkaisua, ja uskon, että näin toimii suurin osa sisällöntuottajista. Näin mahdolliset asiavirheet on mahdollista korjata ennen tekstin julkaisua. Sisällöntuotannon ammattilaisen ei siis tarvitse tuntea läpikotaisin alaasi luodakseen hyvää tekstiä, koska hän ottaa selvää asioista ja tekee hyvän taustatutkimuksen ennen varsinaiseen kirjoitustyöhön ryhtymistä.
Hyvä sisällöntuottaja on generalisti, joka tuntee monia toimialoja
Asiansa osaava sisällöntuottaja voi siis kirjoittaa myös toimialoista, jotka eivät ole hänelle ennestään tuttuja. Sisällöntuottajan työssä auttaa hyvä yleissivistys. Valmiudet ja osaaminen hakea ja suodattaa tietoa eri lähteistä on myös välttämätön taito, jos haluaa luoda hyviä sisältöjä. Työtä helpottaa lisäksi, että on ajan hermolla ja kiinnostunut eri aihealueista. Myös se kuuluisa elämänkokemus auttaa. Kun sisällöntuottajalla on jo jonkun verran maileja takana, hänellä on enemmän, mistä ammentaa teksteihin.
Kannattaa myös muistaa, että monesti alaa ulkopuolelta katsova voi tuoda uusia ja innovatiivisia näkökulmia aiheeseen, joita syvällä aiheen sisällä olevat eivät ehkä tule ajatelleeksi. Tekstien tulisi myös aina olla sellaisia, että ne avautuvat muillekin kuin alan sisäpiiriläisille. Toki, jos tekstin kohderyhmä on vain alan ammattilaiset ja julkaisualustakin sen mukainen, tekstiin saa suoltaa insinöörilatinaa ja ammattijargonia. Muussa tapauksessa vältä tätä. Hyvä sisällöntuottaja osaa tarvittaessa yksinkertaistaa ja kertoa asiat niin, että Pihtiputaan mummokin pysyy kärryillä.
Sisällöntuotantoa eri aiheista
Uskon, että monille sisällöntuotantoa työkseen tekeville on mielekästä ja sujuvaa kirjoittaa sellaisista toimialoista, jotka ovat tuttuja joko aiempien töiden tai vaikka oman harrastuneisuuden takia. Tästä syystä monet sisällöntuottajat ovat erikoistuneita tiettyyn aiheeseen tai alaan. Itselleni on kaikkein luontevinta ja mielekkäintä ottaa vastaan toimeksiantoja esimerkiksi matkailu- ja koulutusalan toimijoilta, koska olen työskennellyt näillä aloilla. Muita omaksi kokemiani aiheita ja aloja ovat mm.
• luonnonkosmetiikka
• terveys, liikunta ja hyvinvointi
• eläimet (minulla on kaksi kissaa)
• säästäminen, sijoittaminen ja talous
• kiinteistönvälitys, sisustaminen ja remontoiminen
• opiskelu ja itsensä kehittäminen
• työelämä ja työhyvinvointi
• yrittäjyys (suoritan parhaillaan yrittäjyyden ammattitutkintoa)
• kulttuuri, kuten elokuvat, teatteri, museot ja taidenäyttelyt.
Olen utelias ja opin mielelläni uutta, joten kirjoitan tekstejä myös muista teemoista. Onko sinulla joku harvinainen tuote tai toimitko alalla, joka kaipaisi näkyvyyttä ja hyvää sisältöä? Tai onko sinulla edellä lueteltujen aiheiden ympärillä pyörivä yritys? Ota yhteyttä ja aloitetaan yhteistyö!